Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés 

A BCG mátrix - vagy más néven növekedési/részesedései mátrix - a portfólió módszerek közül a legáltalánosabb, legismertebb stratégiai elemzési módszer.

A BCG mátrix az adott vállalat vagy vállalati divízió [terméke]?it, termékcsaládjait, szolgáltatásait vagy üzletágait vizsgálja a relatív piaci részesedésük és a piaci növekedésük alapján. A BCG mátrixon e két tényező mentén helyezkednek el ezen termékek.

 

A BCG mátrix készítésének célja:

 • a vállalat termékeinek piaci pozícionálása;
 • a termékpozícionálás és a termék életgörbék vizsgálata alapján az egyes termékekre alkalmazandó stratégia meghatározása;
 • a vállalat szempontjából optimális termék-portfólió kialakítása.

 

A BCG mátrix a termékeket négy csoportra osztja a már említett tényezők alapján. Ezek a csoportok a következők:

 • Sztárok
 • Kérdőjelek
 • Fejős tehenek
 • Döglött kutyák
   

BCG mátrix
 

Sztárok

A sztárok csoportjába tartoznak az adott vállalat vagy divízió legjobb stratégiai pozíciójában lévő termékei, szolgáltatásai vagy üzletágai, melyek magas relatív piaci részesedéssel rendelkeznek egy igen gyorsan bővülő piacon. Ezen termékek iránt a kereslet igen jelentős, cash egyenlegük mégsem nyereséges, mivel a kedvező pozíció megtartása egy ilyen magas növekedésütemű piacon – ahol fontos feladat a bővülő kereslet igényeinek kielégítése, valamint a versenytársak támadásainak elhárítása - nagy költségekkel jár. Ezen termékek határozzák meg a vállalt vagy divízió jövőbeli profitját, hisz a sztárok fejőstehenekké is válhatnak.
A vállalat lehetséges stratégiái: további növekedés vagy szinten tartás.

Kérdőjelek

A kérdőjelek kategóriába tartozó termékek még viszonylag új termékek, melyek relatív piaci részesedése bár alacsony, de a gyorsan bővülő piac ígéretes lehetőségeket tartogat számukra a jövőre nézve.  Ezen termékek még nem nyereségesek, hisz a nagy növekedésütemű piaci igények kielégítése és a részesedés növelése nagy költségekkel jár. A kérdőjelekből kedvező esetben sztárok lehetnek.
A vállalt lehetséges stratégiái: további növekedés vagy visszavonulás.

Fejős tehenek

A fejős tehenek csoportjába azok a termékek, szolgáltatások, vagy üzletágak tartoznak, melyek piaca már egyáltalán nem vagy csak kismértékben növekedhet magas relatív piaci részesdés mellett. E termékek cash flow-ja erősen pozitív. Célszerű ezt az állapotot a lehető leghosszabb ideig fenntartani.
A vállalat lehetséges stratégiái: szinten tartás vagy aratás.

Döglött kutyák (sereghajtók)

A döglött kutyák kategóriába tartozó termékek a vállalt legkedvezőtlenebb pozícióban lévő termékei, szolgáltatásai vagy üzletágai. Ezen termékeknél a piac egyáltalán nem vagy csak minimálisan bővül, és a relatív piaci részesedés is rendkívül alacsony. A döglött kutyák lehetnek egykori fejőstehenek vagy olyan termékek, melyek eleve nem tudtak kedvező helyzetbe kerülni. Ezeket a termékeket általában praktikus kivonni a piacról, kivéve ha a piacon maradásukkal megakadályozató, hogy a versenytárs egyedül uralja a terepet.
A vállalt lehetséges stratégiái: visszavonulás vagy szinten tartás.

 

 

A módszert a Boston Consulting Group nevű marketing tanácsadó cég – melyről a mátrix nevét is kapta – dolgozta ki.
 

 

 

A BCG mátrix előnye:


A BCG mátrix hátránya:

 • csak két tényező alapján elemzi a portfóliót
 • csak statikus helyzetet vázol
  • nem veszi figyelembe a versenytársak esetleges nem várt akcióit
  • gyorsan változó környezetben nem teszi lehetővé hosszú távon a várható változások elemzését
    

 

 

Kapcsolódó link: Boston Consulting Group - www.bcg.com
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta