Bezár [x]
MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 2520 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: design
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-04-15 09:23:11
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Dizájn,

disegnare (olasz): rajzolni

design (angol): terv, tervrajz, elgondolás, minta

 

Magyar nyelvterületen három jelentésköre van a szónak:

1. Design: tervezés

2. Design: ipari formatervezés

3. Design: webdesign


  1. Design: tervezés
  2. Design: ipari formatervezés
  3. Design: webdesign

1. Design: tervezés Bármilyen tárgytervezés, melyben a követelmények három nagyobb körét kell egyszerre figyelembe venni: a.) funkciót, használhatóságot, biztonságot b.) esztétikus megjelenést, stílust c.) gazdaságos és egyszerű kivitelezést, ill. gyártást. A különböző műfajokban nem egyforma súllyal szerepel e három szempont, de valamilyen mértékben mindig szem előtt kell tartania a designernek.

A design körébe tartozik az alkalmazott vizuális művészetek valamennyi ága:

  • az építészet,
  • a mérnöki tervezés (híd, ipari konstrukció, gépek),
  • a tárgytervezés (vagy ipari forma, a járműtől az evőeszközig),
  • az öltözködés,
  • a grafikus műfajok ([tipográfia], [reklám]),
  • és általában a vizuális-kreatív tevékenységek.

Ezek a szakterületek rendszerint rajz segítségével kommunikálnak a megrendelővel, a többi szaktervezővel, és a kivitelezővel - ezért indokolt a "design" elnevezés. Olykor az elvont (pl. folyamat-) tervezést is nevezik designnak.


 

1. Design: tervezés Bármilyen tárgytervezés, melyben a követelmények három nagyobb körét kell egyszerre figyelembe venni: a.) funkciót, használhatóságot, biztonságot b.) esztétikus megjelenést, stílust c.) gazdaságos és egyszerû kivitelezést, ill. gyártást. A különbözô mûfajokban nem egyforma súllyal szerepel e három szempont, de valamilyen mértékben mindig szem elôtt kell tartania a designernek. A design körébe tartozik az alkalmazott vizuális mûvészetek valamennyi ága: az építészet, a mérnöki tervezés (híd, ipari konstrukció, gépek), a tárgytervezés (vagy ipari forma, a jármûtôl az evôeszközig), az öltözködés, a grafikus mûfajok ([tipográfia], [reklám]), és általában a vizuális-kreatív tevékenységek. Ezek a szakterületek rendszerint rajz segítségével kommunikálnak a megrendelôvel, a többi szaktervezôvel, és a kivitelezôvel - ezért indokolt a "design" elnevezés. Olykor az elvont (pl. folyamat-) tervezést is nevezik designnak.


2. Design: ipari formatervezés A design szűkebb értelemben ipari formatervezést jelent, a 20.század első felében terjedt el a fogalom, a Bauhaus (1919-1933) tevékenységét követôen. Magyarországon kb. a 60-as évek óta használják ebben az értelemben. Az elnevezés megkülönböztetést jelent a tárgytervezés és -készítés gyári változata, és a korábban általános iparművészeti, kisipari kézműves és népművészeti tárgyalkotástól. A design fogalma és a tevékenység az ipari tömegtermeléssel párhuzamosan terjedt el a világban.


 

2. Design: ipari formatervezés A design szûkebb értelemben ipari formatervezést jelent, a 20.század elsô felében terjedt el a fogalom, a Bauhaus (1919-1933) tevékenységét követôen. Magyarországon kb. a 60-as éves óta használják ebben az értelemben. Az elnevezés megkülönböztetést jelent a tárgytervezés és -készítés gyári változata, és a korábban általános iparmûvészeti, kisipari kézmûves és népmûvészeti tárgyalkotástól. A design fogalma és a tevékenység az ipari tömegtermeléssel párhuzamosan terjedt el a világban.

 

3. Design: webdesign A [webdesign] eredeti értelmében szintén a három fô szempont: funkció - forma (grafika) - kivitelezés (programozás) egyidejû figyelembevételét jelenti. A [weboldal] szerkezeti felépítése (information architecture, vagy site architecture), grafikai megjelenése és programozása egyformán fontos szerepet játszik. Az utóbbi években megfigyelhetô a tendencia, hogy csak a grafikai megjelenés tervezését mondják "webdesign"-nak, ami visszatérés a szó eredeti értelméhez ("rajz"), de a jelentés elszegényedése is, mert nem foglalja magában a használhatóság (usability) és a programozás tervezését. Kapcsolódó fogalom: [grafika], [usability], [információ-architektúra], [site-architecture], [ergonómia].


3. Design: webdesign A [webdesign] eredeti értelmében szintén a három fő szempont: funkció - forma (grafika) - kivitelezés (programozás) egyidejű figyelembevételét jelenti. A [weboldal] szerkezeti felépítése (information architecture, vagy site architecture), grafikai megjelenése és programozása egyformán fontos szerepet játszik. Az utóbbi években megfigyelhető a tendencia, hogy csak a grafikai megjelenés tervezését mondják "webdesign"-nak, ami visszatérés a szó eredeti értelméhez ("rajz"), de a jelentés elszegényedése is, mert nem foglalja magában a használhatóság (usability) és a programozás tervezését. Kapcsolódó fogalom: [grafika], [usability], [információ-architektúra], [site-architecture], [ergonómia].

Kiemelt támogató

Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kiemelt támogató
Kigondolta és létrehozta