Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Due logoDUE Médiahálózat - a diákújságíró egyesület (régebbi nevén: Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete, rövidítve: DUE.) Magyarország második legnagyobb újságíró szervezete, amely összefogja a középiskolai és egyetemi diáklapokat és diákrádiókat, valamint azokat az általános- és középiskolás diákokat, kommunikáció szakos egyetemi hallgatókat, akik a média iránt érdeklődnek és sajtómunkásként képzelik el a jövőjüket.


Az egyesület a rendszerváltás napjaiban, 1989. szeptember 11-én alakult meg a Budapesten, első székhelye a II. kerületben levő Bimbó úton volt. Mai helyére, az Örs vezér terére három évvel később, 1992-ben költözött át. 1999 óta számít kiemelten közhasznú egyesületnek.
A DUE Médiahálózat nevet 2009-ben vette fel a szervezet, utalva arra, hogy egykori és jelenlegi tagjai a magyar sajtó szinte minden szegmensében jelen vannak a helyi lapoktól és televízióktól kezdve egészen az országos médiáig. Mai formájában a DUE egyedülálló a kontinensen, még Nyugat-Európában sincsen hasonló profilú, ilyen régóta működő társadalmi szervezet. A DUE azon túl, hogy segíti a fiatalokat elindulni az újságírói pályán, jelentős szerepet játszik a helyi médiák fejlődésében valamint a lokális nyilvánosságok bővülésében, a demokratikus értékek népszerűsítésében.

A DUE Médiahálózat számos programot és rendezvényt szervez évi rendszerességgel tagjai számára. A legnagyobb tradícióval a minden nyáron megrendezett médiatáborok bírnak. Az 1982-ben indult sajtós és rádiós szaktáborok közül a DUE első évében, 1990-ben már a kilencedik volt soron, s a hagyomány azóta is töretlen, akadt olyan év is (1995), amikor két táborra is sor került. A helyszín a kezdetekkor több ízben is Lakitelek volt, majd néhány évnyi országjárást követően 2000 óta mindig a Balaton-part egy települése. A táborban a diákok kisebb tematikus csoportokban ismerkedhetnek meg a különféle médiumokkal, napi rendszerességgel készítenek rádiós- és tévéműsorokat valamint nyomtatott lapot is.
Állandó program emellett 1994 óta minden tavasszal az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál és 2001 óta minden ősszel a Diák-médiafesztivál (korábban: Diák médianap). Ezeken a szakma ismert és elismert képviselői tartanak előadásokat a fiataloknak. Emellett a tagok számára folyamatosan szerveznek konferenciákat, sajtóbejárásokat és különböző szintű újságíró-tanfolyamokat. A DUE sajtóigazolványa ráadásul számos egyéb eseményre is megkönnyíti a bejutást.
2001 óta minden évben sor került legalább egy regionális hétvégére, amely során a DUE tagok egy-egy vidéki várossal ismerkedhetnek meg, méghozzá nem csak a nevezetességek, hanem a helyi médiumok, sajtótermékek szintjén is. Az első ilyen hétvége helyszíne Székesfehérvár volt, de azóta ellátogathattak már többek között Pécsre, Debrecenben és Szekszárdra is.
Sajátos kezdeményezés a Kulissza Gerilla Brigád (KGB), amelynek keretében az újságírójelöltek olyan helyszínekre juthatnak el, ahová átlagembert többnyire nem engednek be, például a ferihegyi repülőtér elzárt részeire, országos televízió stúdióiba vagy éppen fővárosi luxushotelbe.
1990 óta kerül kiosztásra minden évben az Év diákújságírója, az Év diákrádiósa és az Év diákrádiósa díj. Emellett folyamatosan kerülnek kiírásra különböző tematikájú sajtópályázatok, ahol egy-egy kérdést kell adott műfaji keretek között vizsgálni.

A DUE 2002 óta társult tagja a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) valamint alapító tagja az Európai Ifjúsági Sajtószövetségnek (European Youth Press). Emellett a hazai szervezet hathatós közreműködésével szerveződött meg a Romániai Magyar és a Kárpátaljai Magyar Diákújságírók Egyesülete (DUMA, KAMDUSZ), valamint a Vajdasági Magyar Diákújságírók Egyesülete (VAMIRSZ).

A DUE Médiahálózat legfontosabb tisztviselői:
örökös tiszteletbeli elnök: dr. Tomszer Miklós ügyvéd

 • elnök: Kecskés István, a Nemzeti Sport munkatársa,
 • alapító alelnökök: dr. Balázs Géza, az ELTE nyelvészprofesszora és Szayly József, a Magyar Rádió korábbi alelnöke.
 • Intézőbizottság vezetője Varga G. Gábor, a Népszabadság újságírója
 • Tagjai: Pál Zsombor és Korpa Melinda
 • DUE Online szerkesztője: Herczeg Zsolt, az InfoRádió munkatársa
 • DUE Tallózó és a DUE Rádió főszerkesztője: Zala Orsolya

A DUE eddig öt szakkönyvet adott ki fiatal újságírók részére:

 • Balázs Géza: Újságíró-ismeretek (1993)
 • Balázs Géza: Újságírás, rádiózás (1995)
 • Balázs Géza–Kuti Sándor–Szayly József: Rádiós-ismeretek (1997)
 • Herczeg Zsolt: PRESSzárium (2005)
 • Balázs Géza–Szayly József–Szilágyi Árpád: Médiaismeret (2005)

 


A szócikkhez társított címkék:
diákújságírásPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta