Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


2004. február 4-én, Mark Zuckerberg által alapított közösségi hálózat, amelyet az eredeti cél szerint a Harvard Egyetem diákjainak kívántak létrehozni. Az indulást követően hihetetlne nagy érdeklődés övezte, és több intézmény is csatlakozott a hálózathoz.

A site alapötlete és neve a Mark középiskolájában minden évben kiadott évkönyvből (The Exeter Face Book) származik, amelyet a gólyák azért kaptak, hogy megismerkedhessenek diáktársaikkal.

 

Az ötlet a befektetők körében is tetszést aratott, így jöhetett létre a szakmai együttmáködésa Napster alapítójával, Sean Parkerrel, és Zuckerberg így kaphatott támogatást a PayPal társalapítójától, Peter Thiel-től, aki 500 millió $-t invesztált az induló oldalba.

 

Az oldal gyorsan növekedett tovább, és a felsőoktatási intézmények mellett immáron középiskolásoknak is lehetővé tette a csatlakozást, 2006 szemptemberében pedig megnyílt a nagyközönség előtt is. Legnépszerűbb szolgáltatása főleg a képküldési funkció volt. Az új oldal iránt a nagyok is érdeklődni kezdtek. A Yahoo többször is felvásárlási ajánlatot tett Zuckerbergnek, aki kezdetben majdnem ráállt az alkura, majd végül viszsautasította az 1 milliárd $ összeget.

 

2007 végére már heti 1 millió felahsználóra nőtt a hetente regisztrálók száma. 2007. októberében a Microsoft 240 millió dollárért vásárolt 1,6% részesedést a vállalkozásban, ezzel a lépéssel a Facebook piaci értékét mintegy 15 milliárd dollárra, magát a céget pedig az 5. legértékesebb internetes vállalkozássá emelve, ugyanakkor a Facebook továbbra is mindössze évi 150 millió $ jövedelmet termelt. (Elemzők szeirnt ezzel a lépéssel a Google ellen igyekezett bebiztosítani az oldalt.)

 

2008 őszén megtörtént a Facebook közösségi fordítása, év végén már magyar nyelven is elérhető az oldal. 2009 márciusában a Facebookon már 109.000 regisztrált magyar felhasználó is jelen van, ezzel az iwiw, a myvip és a baratikor.hu mellett a legnépszerűbb közösségi oldalak közé lépett.

 

www.facebook.com

 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta