Bezár [x]
Már 2522 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: hír
Verzió: 5  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2010-09-23 20:40:44
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A hír = [információ] + [hírérték] + forgalomképesség

 

A hír = az a feldolgozott, ellenőrzött és valósnak bizonyult információ, amely közérdeklődésre tarthat számot, és amelynek nyilvánosságra hozatala nem sért sem közérdeket, sem jogos magánérdeket.

 

Feldolgozottság: az információ a hírszerkesztés során nyeri el azt a formát, amely megfelel a közzétevő [médium]nak. Olyan feldolgozottságot kell elérnie, hogy annak alapján a közönség véleményt alkothasson. A hírszerkesztés az alapinformáció kiegészítése olyan adatokkal, amelyek utalnak az összefüggésekre (mintha csak először hallanánk.) A háttérinformáció a hír része, nem önálló műfaj.

 

Ellenőrzés: ellenőrizni kell minden információt - legalább két független forrásból - kivéve azokat, amelyek bevett/kipróbált médiumoktól (pl. Reuters, CNN, MTI stb.) származnak ,illetve ha a hírforrás hivatalosnak tekinthető ([sajtóanyag], [sajtóközlemény], kiadványok stb.). Ha a két forrásból származó információ ellentétes, mindkettőt közölni kell (együtt) a forrás megjelölésével, de csak akkor, ha megfelelő hírértéke van. Saját munkatársunk tudósítását sem kell ellenőrizni (ha ő biztos a dolgában).

 

Közérdeklődésre tarthat számot: megfelelő hírértéke van, megfelel a napi gyakorlatnak vagy a várakozásoknak. A hírek zöme érdektelen vagy értelmezhetetlen az átlagolvasó számára. A hírérték alapvető mérője az információ praktikus volta, haszna - a kapuőr ez alapján szelektál. A legfontosabb szempont az, hogy az információ tartalma mennyiben befolyásolja az emberek alapvető életviszonyait.


Közérdeklődésre tarthat számot: megfelelő [hírérték]e van, megfelel a napi gyakorlatnak vagy a várakozásoknak. A hírek zöme érdektelen vagy értelmezhetetlen az átlagolvasó számára. A hírérték alapvető mérője az információ praktikus volta, haszna - a kapuőr ez alapján szelektál. A legfontosabb szempont az, hogy az információ tartalma mennyiben befolyásolja az emberek alapvető életviszonyait.


 

Nyilvánosságra hozatal: demokratikus viszonyok között, a sajtószabadságban minden információt a lehető leggyorsabban kell nyilvánosságra hozni. A visszatartásnak csak törvényes, jogszabályi akadálya lehet.

 

A hírnek áru jellege van, de ez az áru csak korlátozottan forgalomképes, mert a demokráciákban sincs teljes sajtószabadság. A sajtó teljes szabadságát a közérdek (állami/szolgálati/üzleti titok) illetve a személyiségi jogok védelme akadályozhatja.


A hírnek áru jellege van, de ez az áru csak korlátozottan forgalomképes, mert a demokráciákban sincs teljes sajtószabadság. A [sajtó] teljes szabadságát a közérdek (állami/szolgálati/üzleti titok) illetve a személyiségi jogok védelme akadályozhatja.


 

A hír felépítése: (cím,) [lead], body (hírtest), a hír lezárása.

 

A hírnek tartalmilag a [4W] (illetve az 5W+H) kérdésekre kell válaszolnia.









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta