Bezár [x]
Már 2517 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: kereskedelmi televízió
Verzió: 6  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-04-15 09:22:07
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

"Kereskedelmi televízió: a televíziós műsorszolgáltatás két hagyományos modelljének egyike: a kereskedelmi csatornák magántulajdonban működő üzleti vállalkozások, amelyek a műsoridő egy részének kiárusításával (v.ö. [media sales] - a szerk.) elsősorban a [hirdető]ktől befolyó [reklám]jövedelemből tartják fenn magukat. A kereskedelmi csatornák egy része gyakorlatilag ingyenesen fogható ([RTL Klub], [tv2]), más részük azonban kódolt adásokat szolgáltat, és az előfizetési díjakból fedezi a működéséhez szükséges költségeket, esetenként akár a hirdetések teljes kizárásával (HBO).


"Kereskedelmi televízió: a televíziós műsorszolgáltatás két hagyományos modelljének egyike: a kereskedelmi csatornák magántulajdonban működő üzleti vállalkozások, amelyek a műsoridő egy részének kiárusításával (v.ö. [media sales] - a szerk.) elsősorban a [hirdető]ktől befolyó [reklám]jövedelemből tartják fenn magukat. A kereskedelmi csatornák egy része gyakorlatilag ingyenesen fogható ([RTL Klub], [TV2]), más részük azonban [kódolt adás]okat szolgáltat, és az előfizetési díjakból fedezi a működéséhez szükséges költségeket, esetenként akár a [hirdetés]ek teljes kizárásával (HBO).


 

A kereskedelmi televíziózás gyakorlata az Egyesült Államokban indult (amerikai modell), a '30-as évek elején megalakult három óriástársasággal: az NBC-vel (1932), a CBS-szel (1933) és az ABC-vel (1935). Ezek a csatornák mintegy harminc éven keresztül hasonló műsorszerkesztési elveket követtek, mint állami tulajdonban lévő európai társaik, csupán a [műsor]okat megszakító reklámok (lásd [reklámblokk] - a szerk.) tekintetében különböznek azoktól. A televíziózás '50-es években bekövetkező robbanásszerű elterjedése, a lefedettség növelése azonban olyan hatalmas [piac]ot nyitott meg a befektetők előtt, hogy az üzleti érdek fokozatosan kiszorította programjaikból a költségesebb, ill. kevesebb hirdetési bevételt hozó műsortípusokat (tévéjáték, színházi vagy koncertközvetítés, oktatási műsorszámok, dokumentumfilm, szerzői filmek, egész estés animációs filmek) - ezáltal kínálatuk jelentősen leszűkült. A magántelevíziók programja azóta elsősorban szórakoztató műsorokból (sorozatok, vetélkedők, talk-show-k) showelemekkel körített hírműsorokból ([infotainment]) és sportközvetítésekből, valamint kommersz játékfilmekből (tömegfilm) tevődik össze." (...)


A kereskedelmi televíziózás gyakorlata az Egyesült Államokban indult (amerikai modell), a '30-as évek elején megalakult három óriástársasággal: az [NBC]-vel (1932), a [CBS]-szel (1933) és az [ABC]-vel (1935). Ezek a csatornák mintegy harminc éven keresztül hasonló műsorszerkesztési elveket követtek, mint állami tulajdonban lévő európai társaik, csupán a [műsor]okat megszakító reklámok (lásd [reklámblokk] - a szerk.) tekintetében különböznek azoktól. A televíziózás '50-es években bekövetkező robbanásszerű elterjedése, a lefedettség növelése azonban olyan hatalmas [piac]ot nyitott meg a befektetők előtt, hogy az üzleti érdek fokozatosan kiszorította programjaikból a költségesebb, ill. kevesebb [hirdetési bevétel]t hozó műsortípusokat (tévéjáték, színházi vagy koncertközvetítés, oktatási műsorszámok, dokumentumfilm, szerzői filmek, egész estés animációs filmek) - ezáltal kínálatuk jelentősen leszűkült. A magántelevíziók programja azóta elsősorban szórakoztató műsorokból (sorozatok, vetélkedők, talk-show-k) showelemekkel körített hírműsorokból ([infotainment]) és sportközvetítésekből, valamint kommersz játékfilmekből (tömegfilm) tevődik össze." (...)


 

Forrás

Film- és médiafogalmak kisszótára, Korona, 2002 (pp. 248-249.)
Kiemelt támogató

Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kiemelt támogató
Kigondolta és létrehozta