Bezár [x]
Már 2520 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: kreatívipar
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2012-05-17 15:56:32
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Hasonló fogalom mint a Kulturális ipar, vagy a Tudásipar. A meghatározás az angol Kulturális, Média és Sportügyi Minisztériumtól származik (2001). Azok a szellemi tevékenységek tartoznak a kreatív ipar körébe, melyekhez egyéni alkotókészség, tehetség szükséges. A [termék]ekhez járuló hozzáadodott érték esztétikai jellegû. A kreatív ipar növeli az anyagi jólétet és munkahelyeket teremt. A tevékenységek csoportosítása egyelőre vita tárgyát képezi, több lista is van, de általában ezek a fő szektorok: — előadó-művészet — építészet — divat — [szoftver] és számítástechnikai szolgáltatások — hirdetés (grafika, számítástechnikai alkalmazások, nyomda) — interaktív szabadidős szoftverek (játékok) fejlesztése — régiségek és művészeti tárgyak piaca — fotó, film és videó (készítés és terjesztés) — kiadói tevékenységek (könyv, [sajtó]) — [dizájn], vizuális [kommunikáció] — kézművesipar, formatervezés — zene — televízió és rádió ([műsor]készítés és -szórás). A tevékenységek összefüggnek a szerzői jogi kérdésekkel is. A kulturális ipar magában foglalja a fenti listát, de ennél tágabb, mert beletartozik még a turizmus, örökségvédelem, múzeumok, könyvtárak, szabadidős szolgáltatások és a sport is.


Hasonló fogalom mint a kulturális ipar vagy a tudásipar.

 

A meghatározás az angol Kulturális, Média és Sportügyi Minisztériumtól származik (2001). Azok a szellemi tevékenységek tartoznak a kreatívipar körébe, melyekhez egyéni alkotókészség, tehetség szükséges. A [termék]ekhez járuló hozzáadodott érték esztétikai jellegû. A kreatívipar növeli az anyagi jólétet és munkahelyeket teremt.

 

A tevékenységek csoportosítása egyelőre vita tárgyát képezi, több lista is van, de általában ezek a fő szektorok:

— előadó-művészet

— építészet

— divat

— [szoftver] és számítástechnikai szolgáltatások

— hirdetés (grafika, számítástechnikai alkalmazások, nyomda)

— interaktív szabadidős szoftverek (játékok) fejlesztése

— régiségek és művészeti tárgyak piaca

— fotó, film és videó (készítés és terjesztés)

— kiadói tevékenységek (könyv, [sajtó])

— [dizájn], vizuális [kommunikáció]

— kézművesipar, formatervezés

— zene

— televízió és rádió ([műsor]készítés és -szórás).

 

A tevékenységek összefüggnek a szerzői jogi kérdésekkel is. A kulturális ipar magában foglalja a fenti listát, de ennél tágabb, mert beletartozik még a turizmus, örökségvédelem, múzeumok, könyvtárak, szabadidős szolgáltatások és a sport is.


Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta