Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: peer-to-peer
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-10-11 18:53:47
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Közhasználatban lévő rövidítése: P2P.
A peer angol szó, jelentése egyenrangú fél.

 

A peer-to-peer egy hálózati jelleg. Az információs hálózatok két alaptípusa a központon (csomóponton, szerveren) keresztüli illetve a P2P (egyenrangú végpontok közötti közvetlen) kapcsolatra épül.

 

Az internetes kapcsolatokban a peer-to-peer azt jelenti, hogy a tartalmat (adatokat) nem egy szerverre tölti fel az egyik felhasználó, és onnan tölti le a másik (mint pl. egy ftp szerverről vagy akár egy weblapról), hanem egymás adattárát érik el közvetlenül. Ehhez szükséges speciális szoftverek telepítése az adott munkaállomáson, és nyilván nem árt felkészülni az illetéktelen behatolás elhárítására.


Az [internet]es kapcsolatokban a peer-to-peer azt jelenti, hogy a tartalmat (adatokat) nem egy szerverre tölti fel az egyik [felhasználó], és onnan tölti le a másik (mint pl. egy [ftp] szerverről vagy akár egy [weblap]ról), hanem egymás adattárát érik el közvetlenül. Ehhez szükséges speciális [szoftver]ek telepítése az adott munkaállomáson, és nyilván nem árt felkészülni az illetéktelen behatolás elhárítására.


 

A peer-to-peer a köztudatban leginkább úgy él, mint a fájlcserélő hálózatokat kiszolgáló rendszer, de az internetes telefonálás is így működik, és az internetes televíziós adások (pl. a Joost) is részben P2P rendszerben jutnak el a felhasználóhoz.
 

 Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta