Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Márkafelépítés:

PepsiCo: a világ negyedik legnagyobb élelmiszeripari vállalata

 
Szerkesztői megjegyzés: ez a szócikk a PepsiCo irányában elfogult. (G.M.)

 

Több mint egy évszázaddal ezelőtt egy észak-karolinai patikában Caleb D. Bradham fejéből pattant ki a Pepsi-Cola receptje. Az üdítő nedűé, amely mára a világ egyik legismertebb és legkedveltebb termékévé és márkájává nőtte ki magát. A sikermárka és még több tucat ismert termék mögött egy folyamatosan változó, fejlődő vállalatbirodalom, a PepsiCo áll.

 

Nem valószínű, hogy a kis New Bern-i patika pultja mögött állva, Bradham valaha is előre látta volna: az általa alapított piciny vállalkozás egy szép napon a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari óriásává növi ki magát. Ugyanezt mondhatjuk el arról a Herman W. Lay-ről, aki memphisi otthonában egykor saját fejlesztésű receptje alapján gyártani kezdte különleges burgonyachipseit, avagy Elmer Doolinról, aki egy újféle snacket, a kukoricachipset találta ki San Antonióban.

 

A három üzletember által létrehozott vállalkozások évtizedekig egymástól függetlenül működtek. 1961-ben azonban a két chipsgyártó, a Frito Company és a H. W. Lay & Company egyesülésével megszületett a Frito-Lay, s négy évvel később, 1965-ben a Pepsi-Cola és Frito-Lay összeolvadásával egy új cég, egy igazi élelmiszeripari óriás jött létre: a PepsiCo. Az azóta eltelt közel negyven évben a PepsiCo a világ egyik legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalatbirodalma lett. A vállalat üdítőital- és snackmárkái a föld szinte minden pontján, több mint százkilencvenöt országban kaphatók.

 

A PepsiCo 2000-ben megvásárolta a Gatorade sportitalt, és a világ egyik legnépszerűbb sportitalává tette. Az amerikai sportital-fogyasztás nyolcvan százalékát például ez a termék adja. Ugyancsak jelentős előnnyel vezet Tropicana márkája a világ gyümölcslevei között és Lipton Ice Tea család a jeges teák piacán.

 

A PepsiCo forgalmának ma már mindössze húsz százaléka származik a kóla, illetve más szénsavas üdítőitalok értékesítéséből, bevételének nyolcvan százalékát ugyanis a vásárlók által egyre jobban keresett egyéb ital- és élelmiszermárkák adják.

 

 

 Kapcsolódó információk:

 

Link

www.pepsi.hu

 

 

 Magyarországi piacra vonatkozó információk:

A Pepsi Magyarországon

 

Az első sikeres hazai fejlesztésű üdítőital - a narancsízű Bambi - gyártása 1949-től a Margitszigeten a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalatnak (FÁJIV) éppen abban az üzemében folyt, ahol néhány évtizeddel később az első hazai palackozású Pepsi-Cola is rekeszbe került. Egészen pontosan 1970. február 23-án.

 

A hazai szénsavasüdítőital-fogyasztás a hatvanas évek közepéhez képest, alig két évtized alatt megötszöröződött, és ennek negyvenegy százaléka már kóla volt. A növekvő igények kiszolgálása érdekében a nyolcvanas évek elejére a FÁJIV már több fővárosi és vidéki üzemében gyártotta a Pepsit. 1981-ben már nyolcvankétmillió palackot!

 

A rendszerváltással egy időben mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdaságban alapvető változások várhatók, amelyekkel párhuzamosan megváltoztak a fogyasztói szokások, és a kereskedelem is szemmel látható átalakulásnak indult. Az egykori tanácsi vállalat részvénytársasággá alakult, amelyet 1993-ban a PepsiCo megvásárolt. A Pepsi tulajdonosként való megjelenését követően a beruházások, átépítések és átalakítások sokasága vette kezdetét. Az elmúlt bő egy évtized során a PepsiCo (majd a magyarországi céget 1999-ben átvevő PepsiAmericas) összesen közel 100 millió dollár értékű befektetéssel fejlesztette és korszerűsítette a magyarországi gyártókapacitást és az eszközparkot.

Ma a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. több mint kétszáz féle terméket gyárt és forgalmaz Magyarországon.
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta