Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Márkafelépítés:

A Coca-Cola cégnévként és márkanévként is ismert.

 

A The Coca-Cola Company nevű cég szimbólumának számító Coca-Cola márka (illetve a becenevéből 1945-ben bejegyzett márkanévvé lett Coke) a vállalat legnagyobb forgalmú terméke és - egyúttal - a világ legnépszerűbb üdítőitala is.

Feltalálója John Stith Pemberton, atlantai gyógyszerész, aki 1886-ban alkotta meg az akkor még névtelen szirupot, amelyet a Jacob's patikában árultak poharanként 5 centért.

A névadó - Pemberton barátja és könyvelője - Frank Mason Robinson, akinek a név mellett az azóta is meglévő Red Spencer írásmódot is köszönheti az utókor. Az eredetileg Coca Cola formában leírt terméket 1893-ban jegyezte be a szabadalmi hivatal, immár az ismert Coca-Cola formában.

 

A jól ismert, egyedi kontúrpalack formát 1915-ben vezették be, ezzel megkülönböztetve a terméket az egyre gyakoribb másolatoktól, hamisítványoktól. Ezt követően először 1954-ben változtattak a kiszerelés nagyságán, amikor bevezették a nagyobb üvegeket. Ezt később követte a műanyagpalack, valamint a dobozos csomagolás, mely utóbbit azonban a hadsereg számára már 1950-től gyártották.

 

A Coca-Cola receptje először 1985-ben változott, amikor megváltozott ízben, New Coke néven került forgalomba az Egyesült Államokban és Kanadában, és amire a fogyasztók - példa nélküli módon - tiltakozással reagáltak. Három hónappal később az eredeti összetételű üdítőitalt Coca-Cola Classic néven újra árusítani kezdték mindkét országban, és a világ többi országában is az eredeti recept szerint készül az üdítő. A Coca-Cola készítésénél a megtisztított vízhez keverik hozzá a koncentrátumot, majd az így létrejövő szirup és víz adott keverékét dúsítják fel széndioxiddal. Később további ízek és változatok jelentek meg, mint pl. a Coca-Cola light, a Cherry Coke vagy a Vanilla Coke. 2007-ben bevezetik a Coke Zero nevű változatot, amely az eredeti íz megtartása mellett kínál cukormentes tartalmat.Magyarországi piacra vonatkozó információk:

Magyarországon 1968-ban került forgalomba először a jellegzetes kontúrpalack, ezzel a Coca-Cola volt az első amerikai termék, amelyet a II. Világháborút követően hazánkban előállítottak. 1991-ig a szigorú importtevékenységnek számító koncentrátum-behozatalért az állam úgy fizetett, hogy kötelezte a Coca-Cola vállalatot magyar, "puha" termékek vásárlására, amelyek világpiaci értékesítéséből befolyó összeg jelentette a kólaalapanyag ellenértékét.Egyéb adatok:

A termék népszerűségét jól érzékelteti, hogy felmérések szerint az OK után a Coca-Cola a legismertebb kifejezés a világon. Korábban a Coca-Cola a szabadság és az amerikai életérzés szimbóluma is volt, mára azonban inkább a globalizáció gondolatához társítják, és politikai okokból több országban nem forgalmazzák.


 

Kapcsolódó oldalak

Coca-Cola hazai promóciós márkasite: www.coke.hu

Coca-Cola vállalati portál: www.coca-cola.hu

Coca-Cola light márkasite: www.coca-colalight.hu

Coke Zero márkasite: www.cokezero.hu

 

 

Nemzetközi márkaoldalak

www.mycoke.com

www.mycokerewards.com

 

Nemzetközi corporate site

www.coca-cola.com

 

 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta