Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az  INteRNeTTo az 1990-es évek legnépszerűbb hírportálja volt. Az index.hu alapító szerkesztőstábja később innen vált ki.


Az iNTeRNeTTo alapításának előzményei:
Nyírő András és Szakadát István 1992-ben egy multimédiás anyagot készített, melynek a Politika címet adták. Az anyag az MSZMP és KB tagjainak fényképeit, életrajzait, plakátokat, és mozgóképfelvételeket tartalmazott. Ez egy kereshető, hiperhivatkozásokkal teli magyar multimédiás CD-ROM lett, melyet az Aula Kiadó 300 példányban ki is adott. Nagy sajtóvisszhangot kapott.


Ezután a szerzők egy rendszeresen megjelenő CD-ROM magazin ötletével megkeresték Gerényi Gábort. Végül az [IDG Magyarország]? igazgatójával, Bíró Istvánnal állapodtak meg az ABCD névre keresztelt lemez önálló kiadványként való terjesztésében.


Az iNTeRNeTTo megalakulása:
Az 1990-es évek közepén komolyabbá vált az internetpiac. Megjelent a web és a böngészők. Nyírő András Szakadát István javára lemondott az ABCD főszerkesztőségéről és Uj Péterrel iNTeRNeTTo néven egy új internetes magazint indított. Ezt ugyancsak az IDG finanszírozta. Egy évre 1995-ben 200 ezer forintot adott a költségvetésre. A stáb nagyjából ugyanaz volt, mint az ABCD-nél. Az IDG épületében, egy szobában, egy számítógéppel folyt a munka. A név telitalálatnak bizonyult, ugyanis a magyar közvélemény évekig az internettel azonosította az iNTeRNeTTo-t.


Munkamegosztás:
-    A csapat tagja lett [Horváth Iván]?, aki az irodalmi rovatot vezette (Bábeli könyvtár)
-    Gerényi Gábor internetes rádióadásokat készített
-    Barczi Imre ötletéből heti hírlevelet indítottak, melyre ingyenesen elő lehetett fizetni. Hetente aktualitásokat küldtek ki, ekkor még nem frissült naponta az oldal.
-    1996-ban a csapat új tagokkal gazdagodott: Bodoky Tamás a cyber rovatot szerkeztette, Kiss Bori a moon-t, [Mihancsik Zsófia]? pedig tematizált fórumon dolgozott. Ennek A hét kérdése nevet adták, ahol politikai viták zajlottak.


Megalakult a lap napi ügyelet és így a főbb hírek frissítése napi szintűvé vált. A Median napi 2000 olvasót mért, de ekkor még nem voltak hirdetők az oldalon.
-    elindult a tech rovat Barczi Imre vezetésével


1996-ban internetes kiállítást rendeztek amerikai kezdeményezésre. Az iNTeRNeTTo virtuális magyar pavilonnal jelent meg az Internet Expón. Erre a Nemzeti Kulturális Alaptól 25 millió forintos támogatást nyertek. Az összegből, amit magyar nyelvű tartalomfejlesztésre szántak az IDG és a lebonyolításban részt vevő Műcsarnok is százalékot kért.


1997-ben az olvasók kérdései alapján szerkesztődő, webkamerával és szövegben közvetített online interjúk indultak. Válaszadók között megtaláltuk [Friderikusz Sándor]?t, [Lovasi András]?t és Horn Gyulát is. A miniszterelnöki interjú tízezres közönségét nem bírta a szerver, ezért azt hamarosan kétprocesszorosra bővítettek.


Később külön szerkesztőségi bázissal vidéki mellékletek is indultak:
Szegeden, Kaposváron és Erdélyben [Takács Viktor]? és [Szemők Árpád]?Kaprinay Zoltán vezetésével pedig Pozsonyban.
Két év alatt 15 vidéki melléklet jött létre.
Későbbi fórumrendszer megalkotója [Kéki Balázs]? és [Nemes Dániel]? ekkor csatlakozott a csapathoz rendszergazdaként.
A lap fóruma az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legrégebbi internetes fórumává vált.


1997-ben jelentkeztek az első bevételek a hirdetésekből.
1998-ban [Lánczi Éva]? vezetésével kísérleti internetes tv-adást indítottak.


Az IDG és a szerkesztőség szakadása:
1998-ra az iNTeRNeTTo volt az egyetlen és legnépszerűbb hírportál az országban. Ekkor már nyolcezer volt a napi látogatottság és megindult a befektetői érdeklődés. Az IDG elzárkózott ezektől a megkeresésektől és megemelte a fejlesztési támogatásokat. Ebben az időben 2,5 millió volt a bevétel és a kiadás is. A lapot komoly hírportállá akarta fejleszteni a csapat és már több százmillió forintról szóltak a befektetői ajánlatok.


A lap vezetői megkezdték a kivásárlási tárgyalásokat az IDG-vel koncepcionális ellentétek miatt. [URL Consulting]? néven Nyírő András, Gerényi Gábor és Uj Péter céget alapítottak és 1999. áprilisában 15 milliós kivásárlási ajánlatot tettek az IDG-nek.
A következő szerkesztőségi ülésen Bíró István elbocsátotta az ajánlattevőket, ezért az egész szerkesztőség felmondott és egy hónap múlva megalakították az index.hu-t.

 


A szócikkhez társított címkék:
index , internet , internetto , média , webPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta