Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Két vagy több különböző állam joghatósága alá tartozó előállítók által készített [filmalkotás]? vagy műsorszám, mely többoldalú nemzetközi egyezmény, vagy az érintett országok jogszabályai ilyennek minősítenek.
 
Már a hangosfilm megjelenése idején előfordult koprodikcióban készült film, amikor ugyanazon filmnek két vagy több nyelven vettek fel. 

A koprodukciós vállalkozásnak létrehozásának lehetséges okai:

  • gazdasági
  • történelmi
  • politikai
  • művészeti

Koprodukció a Magyar jogszabályok szerint:

A [2004. évi II. törvény]? (a mozgóképről)  3. §-ban (filmalkotások besorolása) található táblázat alapján magyar részvételű koprodukciós filmalkotásnak minősül az a mű, ami 30 pontot ér el, a költségvetéséből a magyar filmelőállítót kétoldalú koprodukció esetén eléri a 20%, többoldalú koprodukció esetén a 10% terheli, kivéve, ha a filmre vonatkozó nemzetközi egyezmény eltérően rendelkezik. Ha a fent említett táblázat alapján 75 pontot ér el a mű Magyar filmalkotásnak, 15 pont esetén egyéb magyar részvételű filmalkotásnak minősül.
(A táblázat külön pontozza a játék-, az animációs-, valamint a dokumentum- és a tudományos ismeretterjesztő filmalkotásokat)
 
A Magyar filmművészet egyik legnagyobb nehézsége a pénzszerzés, melyre a fogyatkozó állami támogatás mellett a koprodukció megfelelő alternatívát kínálna, de 2010. januártól az [MMKA]? ([Magyar Mozgókép Közalapítvány]?) nem támogat koprodukciós filmeket. Szakmabeli vélemények szerint az európai filmgyártásban hosszú távon a koprodukciós forma elterjedése várható. Ezt az is mutatja, hogy az egyik legnagyobb európai filmfesztivál a [Berlini Nemzetközi Filmfesztivál]?nak ([Berlinale]?) létezik koprodukciós fóruma  Co-Production Market néven, ahová rendszeresen hívnak meg Magyar koprodukciós filmterveket.
 
Tágabb értelemben koprodukciónak szokás nevezni minden két vagy több különböző országban honos vagy multinacionális nagyvállalat közös projektjét. Látható erre példa többek között az autóiparban (pl. Opel-Suzuki), a mobilkommunikációs iparban (pl. Nokia-LG), vagy a computertechnikában (pl. [NEC]?-[Toshiba]?) is.
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta