Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A) Folyamat iskola (Shanon és Weaver)

 

Az A-től B-ig tartó üzenetátadás folyamatának tekinti a kommunikációt. Azt kutatja, hogy az üzenet küldője és befogadója hogyan kódol és dekódol, hogyan használják a csatornákat és a kommunikáció médiáját. Foglalkoztatja őket a pontosság és hatékonyság kérdése is. A kommunikációt olyan folyamatnak tekintik, mely során egy személy befolyásolja egy másik személy viselkedését vagy lelkiállapotát. Ha a hatás nem az elvártnak megfelelő, kommunikációs zavarról beszél, és vizsgálja a zavar létrejöttének okát/okait.

 

(A szociológián és pszichológián belül folyó kutatásokat összegzi.)

 

B) Szemiotikai iskola (Jakobson)

 

A kommunikációt jelentések kialakulásának és cseréjének tekinti. Azt vizsgálja, hogy az üzenetek hogyan hatnak szemantikailag a befogadóra. Az üzenetek kulturális szerepével foglalkozik. (Itt  minden üzenet, aminek hírértéke van.) Alapfogalma a szignifikáció (jelentés), a félreértést nem tartja a kommunikációs zavar feltétlen megnyilvánulásának, mert ez adódhat kulturális különbségekből is. Kutatási módszerét a szemiotikából kölcsönzi, a szöveg és a kultúra vizsgálatát érti kommunikáció-kutatáson.

 

(A nyelvészeti, esztétikai, kulturális antropológiai vizsgálatok eredményeit összegzi.)
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta