Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A törvényhozó és végrehajtó hatalom képviselőinek szabályozott keretek között történő meggyőzése a szervezet érdekeinek érvényesítésére. Az érdekérvényesítést a hétköznapi nyelvben egyszerűen csak lobbizásként emlegetik. Brüsszelben az érdekérvényesítéssel, tanácsadással foglalkozókat általában public affairs - a kormányzati és üzleti szféra közötti interaktív kapcsolat, amelybe tartozik: a jogszabályalkotás menetének figyelése, a tanácsadás, az ügyfél tájékoztatása a készülő jogszabályokról és azok hatásáról - vagy [government affairs]? cégnek nevezik.

 

Magyarországon a fogalom pejoratív megítélése sokak szerint hátrányt jelent a szakma fejlődésében. Az EU-ban 403 akkreditált lobbi-szervezet működik az egyes intézmények mellett (2004-es adat). Ezek főként magánszerveződések, de közcélokat támogatnak, ezért civil szervezetekként, érdekképviseleti szervekként működnek. Hozzájárulnak a bizottsági munkához, befolyással lehetnek a döntéshozatalra. A lobbizás az EU-ban professzionalizáltá és megkerülhetetlenné vált. A felpezsdült lobbi-tevékenység a szervezetek jogi és etikai szabályozását is megkövetelte. A szervezetek szakmai felkészültségét a döntéshozók is hasznosítani tudják.
 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta