Bezár [x]
Már 2517 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A normatív médiamodell elméletek szerint a hatalom a médiával szemben elvárásokat fogalmazhat meg.

  1. Autoriter modell: A médiumok tulajdonosai gazdaságilag független magánvállalkozók, ideológiailag mégis meg kell hogy feleljenek a fennálló hatalomnak (cenzúra időszaka vagy Szingapúr ma).
  2. Totalitárius modell: Itt a média gazdaságilag sem önálló (szocialista országok).
  3. Liberális média modell: Gyenge államot kíván, amely csak a vagyont védi. A monopolkapitalizmus elterjedésekor azonban - mivel leszűkültek a megjelenési lehetőségek -  már nem tudja garantálni a szólásszabadság védelmét.
  4. A fentivel szemben fogalmazódott meg az önkorlátozás szükségessége: A társadalmi felelősség (USA) modellje, mely Európában a közszolgálatiság elvén alapult.
  5. Demokratikus modellek: A társadalmi felelősség modelljét kritizálva rámutatott arra, hogy önkorlátozás esetén a bürokratikus apparátus enged a politikai nyomásának, így a média szabadsága korlátozottá válik. A modell utópikus ideája például egy sok alternatív helyi rádióadóból álló hálózat, mely megvalósíthatná a pozitív diszkrimináció elvét.

(Gálik Mihály: Médiagazdaságtan, Budapest, 2003. pp. 28-30.)

Hirdetés


Kiemelt támogató

Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kiemelt támogató
Kigondolta és létrehozta