Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A PPO (Pre Pay Online) egy internetes egyenlegfeltöltő portál, melyet elsősorban autópálya matrica és mobiltelefon egyenleg feltöltésére használnak a portálon regisztrált fogyasztók. A honlap üzemeltetőjének az OTP Bank Nyrt. nyújt kártya elfogadói szolgáltatást. A regisztráció az Általános Szerződési Feltételek elfogadása mellett a bankkártya adatok megadásával, illetve három különböző szolgáltatási szinthez kötött előfizetési csomag (PPO Light, Basic és Prémium) valamelyikének kiválasztásával fejeződik be.

A PPO-ügy
A PPO-t üzemeltető Investech Kft. 2010 január 12.-én automatikusan megterhelte ügyfeleinek számláját egyenként 2490 forintos összeggel. Jogalapként az Általános Szerződési Feltételek január elsejével életbe lépő módosítására hivatkoztak, ami azonban kizárólag a PPO.hu weboldalon jelent meg, erről a regisztrált felhasználók semmilyen más formában nem kaptak értesítést. A változtatás lényege az volt, hogy az addig ingyenes szolgáltatásért ezen a dátumon túl 2490 forintos díjat számolnak fel, ezt pedig úgynevezett recurring módszerrel automatikusan leemelik a felhasználók számlájáról. Az ügyfelek tömeges panaszai alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya csalás gyanújával nyomozást kezdeményezett, majd 2010.09.10.-én - mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmlény - ezt az eljárást megszüntette.

Az OTP Bank Nyrt. 2010 februárjában kiadott állásfoglalása
Az ügy kapcsán a bank szakmai és jogi álláspontja határozott: A bank a beérkezett bejelentéseket egyenként megvizsgálta, álláspontja szerint a PPO tranzakciók lebonyolítása kártyakezelési szempontból szabályosan, a nemzetközi kártyatársaságok sztenderdjeinek megfelelően történt.
Az OTP Bank ismételten nyomatékosítja, a konstrukcióban kizárólag kártyaelfogadói szolgáltatást nyújt, az ügyfél és a kereskedő közötti jogügyletnek nem részese.


További események az ügyben:
Mindazonáltal a ppo.hu honlapot üzemeltető cég általános szerződési feltételeinek megváltoztatásával kapcsolatos tájékoztatási gyakorlatával szemben felmerülhet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat törvényben rögzített tilalmának megsértése, így a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2010 áprilisában közérdekű keresetet nyújtott be a www.ppo.hu internetes egyenlegfeltöltő portál akkori és korábbi üzemeltetője, a Centillion Consulting and IT Technology AG és az Investech Informatikai és Kommunikációs Kft. ellen a Fővárosi Bírósághoz. Az ügyben e cikk írásáig (2010. november 8.) nem született határozat.


A PPO-portált üzemeltető CENTILLION AG és az Investech Kft. 2010. július 31. napján megszüntette a www.ppo.hu domain alatt elérhető kereskedelmi szolgáltatását.

Források: www.jogiforum.hu/hirek/22398#axzz14hlqHaEX
                  www.bitport.hu/trendek/a-ppo-botrany-es-koevetkezmenyei
                  www.profitline.hu/hircentrum/hir/159729/Itt-az-OTP-kozlemenye-PPO-ugyben
                  www.homar.blog.hu/2010/09/10/a_rendorseg_a_maga_reszerol_felmentette_a_ppo_csalokat
                  www.ppo.hu/
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta