Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Amerikai kifejezés. A spin doktor az a személy, aki a hírt/közleményt – illetve a szavakat – úgy csűri-csavarja, úgy pörgeti, amíg az végül pozitív üzenetként jelenik meg (bármilyen káros hírnek is tűnt elsőre). Elsősorban a politikai tanácsadókra, politikai kommunikációs szakemberekre használják a kifejezést az USA-ban, de manapság már a public relations tanácsadókra is ráaggatják.

 

A kifejezés kifejezetten káros a szakmára, illetve a szakma hírnevére nézve, hiszen egyenesen feltételezi, hogy a public relations szakember csak a hírek pozitív oldalát mutatja be és elhallgatja (rosszabb esetben elhazudja) a negatív aspektusokat. Ugyanakkor a nyitott, kétirányú kommunikáció során alapfeltétel, hogy a negatív híreket nem hallgatjuk el, hanem irányított módon kommunikáljuk a célcsoportnak.

 

Kiváló filmek arról, hogy „működik” a spin doktor akcióközben:

 

 

„Wag the dog” (magyar címe: „Amikor a farok csóválja”)

 

Thank you for smoking! (magyar címe: „Köszönjük, hogy rágyújtott!”)

 

Spin Cycles – a CBC News kanadai rádió által készített, hatrészes angol nyelvű műsor. A kiváló műsor a public relations sötét oldalát is bemutatja, ahogyan a politikai kommunikáció eddig nem látott aspektusaira is fény derül. 

 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta