Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A TEDx új fejezetet nyitott a TED életében 2009 során: a TEDx programot, az arra érdemes gondolatok terjesztése (Ideas Worth Spreading) jegyében alakította ki és a licensz alapú, önálló szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az x a TED mellett. A TEDxDanubia először 2010 januárjában Budapesten a HVG és a 21idea közös szervezésében, sokak önzetlen és nagyra értékelt segítségével került megrendezésre.

A TEDx Danubia a mára már fogalommá vált nemzetközi TED konferencia első önálló szervezésben megvalósuló hivatalos magyarországi változata. A rendhagyó konferencia célja, hogy az ország és a régió legizgalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodói és alkotói az élet különféle területeiről összegyűljenek, átlépjék megszokott határaikat és gondolatokat cseréljenek.

És miért Danubia? 2009. júliusában az oxfordi TEDGlobal konferencián Parag Khanna a világ geopolitikai térképéről beszélt. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy jobb, hatékonyabb és élhetőbb világot teremthetnénk, ha a határokat jelző vonalak helyett – és azok mellett – több figyelmet, energiát szentelnénk az azokat átszelő, infrastrukturális és földrajzi összeköttetéseket jelző vonalakra. Ugyanez a logika igaznak tűnik a szakmák és szakterületek határaira és az azokon keresztül haladó kommunikációs csatornákra is. Ezért kapta a konferencia a Danubia nevet, s a szándék az, hogy a párbeszéd és az együttgondolkodás határokon átívelő infrastruktúráját teremtse meg.

Kiknek szól?
Sokoldalú, érdekes, inspiratív embereknek, akik kíváncsiak, felfedezni, megérteni, tenni és alkotni vágynak, és nem félnek az értelmes változástól.

- akikben él a kíváncsiság: érdekli őket a világ és önmaguk helye a világban, értik, hogy más, a szűk szakmaiságukkal szorosan össze nem függő területek megismerése is érdekes, élvezetes, hasznos és megtermékenyítő lehet számukra, sőt felismerték, hogy enélkül nem lehetnek, nem lehetünk versenyképesek a 21. században

- akik a “lehetséges” gondolkodásmódját képviselik: akik számára az az alapkérdés, hogy mit kellene tennünk, hova kellene eljutnunk, s az, hogy ez miként lehetséges; akik hisznek abban, hogy bármennyire is valószerűtlennek tűnik a jelenlegi minták és körülmények alapján, lehetséges és érdemes egy jobb világot teremtenünk az összefogás és a józan ész ereje által; akik elutasítják a „miért nem lehetséges ez sem” típusú magyarázatokat

- akik ismerik az alkotás örömét: látják és fontosnak érzik, hogy személyes boldogságunk és közös sikerünk is nagyban függ a valódi alkotás, az értékteremtés és egy jobb világ építésének jelenlététől egész életünkben és munkánkban

- akik érzik a változás és a megoldások szükségességét: tudják, hogy komoly, strukturális kihívásokkal nézünk szembe, és hogy ezekre érdemi válaszokat tudjunk adni, lényeges, mélyreható változásokra van szükség, amelyek mély megértést, komoly elhatározást és innovatív megoldásokat kívánnak.

A TEDx Danubia egy non-profit alapokon szerveződő társadalmi vállalkozás. Társadalmi vállalkozás alatt egyszerűen azt értjük, hogy egy társadalmilag értékes cél érdekében tevékenykedik, illetve a konferenciákhoz kötődő közvetlen költségeken és munkadíjakon felül befolyó minden összeget az alább megfogalmazott – véleményünk szerint rendkívül fontos és inspiráló – ügyre és a körülötte kialakuló közösségre fordít.


Az ügy a következő:

Platformot szeretne teremteni a határokon átívelő, élvezetes és alkotó felfedezés, párbeszéd, együtt gondolkodás és együttműködés számára a különféle tudományos és más tevékenységi területeket illetően és földrajzi értelemben egyaránt. Ez a józan ész alapú, életszerű – a specializáció által létrehozott tudást megtermékenyítő – interdiszciplinaritás a táptalaja a 21. század elején zajló paradigmaváltásnak világszerte, így egy ilyen platformra nekünk is nagy szükségünk van az érdemi megújuláshoz, az inspirációhoz, sőt a gazdasági, tudományos és kulturális értelemben vett 21. századi versenyképességhez.

Egy olyan közeget szeretne létrehozni, ahol egy jobb, élhetőbb és fenntartható jövő érdekében lehetnek vízióink, ahol a cinizmus az ilyen lelkesedést nem folytja el csírájában, ahol az ilyen víziók értelmében és létjogosultságában hihetünk, s erre a közös alapra építve, egy kreatív, okos és kíváncsi emberek által alkotott heterogén közegben közösen gondolkozhatunk és tehetünk azért, hogy e víziók valósággá válhassanak.

E kettőből szervesen következik az is, hogy a TEDxDanubia szeretne együttműködni a hasonló jellegű ügyek kezdeményezőivel és felvállalóival. Sőt, az egymással párhuzamos külön ügyek helyett az „egylényegű” (a jobb, élhetőbb és fenntartható világ kialakítását célzó) ügyek laza, nem intézményesült, de átjárható, rugalmas és a lehetséges szinergiákra érdemben építő hálózatának kiépítését célozza. E hálózat kialakulását katalizálhatja a TEDx Danubia körül kialakuló világ.

 

A TEDxDanubia weboldala
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta