Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az online social network (online közösségi hálózat) olyan emberek közössége, akik internetes felületeken, arra alkalmas [szoftver]?ek segítségével megosztják másokkal érdeklődési körüket és tevékenységeiket, és kíváncsiak másokéra is. A legtöbb ilyen közösség számára különböző lehetőségek adottak az egymás közötti interakcióra (pl. csevegőszoba, azonnali üzenetküldés, levelezés, videó és egyéb fájlok megosztása, blog szerkesztés, fórum stb.).

 

A világ legnépszerűbb közösségei:

 

Észak-Amerika: MySpace, Facebook
Európa: Bebo, MySpace, Skyblog, Facebook, Hi5
Dél- és Közép-Amerika: Orkut, Hi5
Ázsia és Óceánia: Friendster, Orkut, CyWorld
Oroszország: LiveJournal

 

Az első maihoz hasonló kezdeményezés 1995-ben a classmates.com volt, amely egykori osztálytársakat kötött össze, ezt követte 1997-ben a SixDegrees.com, amely főként a közvetett kapcsolatok feltérképezésére volt alkalmas. 2005-re a MySpace-nek több oldalletöltése volt, mint a Google-nak, viszont megjelent egy dinamikusan fejlődő versenytársa, a Facebook.

 

Az online ismeretségi hálózat témája a mai napig foglalkoztatja mind az internet üzletág, mind a társadalomtudományok szakértőit: megjelentek már tanulmányok az online közösségek offline kapcsolatokra gyakorolt hatásáról, a leleményesebbek kapcsolati hálójukat akár üzletszerzésre, szájreklámra is használják, társadalmi szervezetek véleményvezéreket próbálnak befolyásolni ilyen módon, sőt, a bűnüldöző szervek is szívesen vizsgálgatják az ilyen tartalmakat.

 

Magyarországon az első és máig a legnagyobb számú taggal rendelkező online ismeretségi hálózat, az iWiW 2002-ben magánjellegű, kísérleti kezdeményezésként indult, későbbi sikerein felbuzdulva azonban a magyar piacon is rövid idő belül megjelent több, hasonló szolgáltatást nyújtó honlap (myVip, hotdog, PeoPLe, Milgram vagy a lett Draugiem.lv magyar adaptációja, a Barátikör.com stb.).

 

Kapcsolódó linkek: http://en.wikipedia.org/wiki/Social_network_service
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta