Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szemantikus web a jövőbeli világháló elnevezése, amit "gondolkodó" webként, néha web3.0-ként is szoktak említeni. Célja, hogy a World Wide Web-en megtalálható információkat egységbe rendezze, és egy olyan hálózatot hozzon létre, ahol a különböző adatokat nem csak a felhasználó ember, hanem automatizált alkalmazások is képesek egymással megosztani és feldolgozni.

Eredményként egy globális adatbázis jön létre, amiben a [website]?-okon található információkhoz leíró címkék rendelődnek, illetve amiben az információk úgy kapcsolódnak össze, hogy a számítógép hatékonyabban, kvázi a felhasználó "fejével gondolkodva" találhassa meg az igényelt adatokat, új típusú társításokat hozva létre a különböző információk között.

Alapegysége a metaadat, azaz olyan forrás, amely saját magáról ad információt.

 

A szemantikus weben futó okos alkalmazások például kedvenc ételünket rendelik meg az internetes pizzériából (délután 5-kor, mert olyankor szeretünk pizzázni), felhívják a figyelmünket szüleink aranylakoldalmára, ami a hétvégén lesz, megrendelik a hiányzó Prince DVD-t (az amerikai nyomásút, mert az kompatibilis a DVD-lejátszónkkal) stb. A webes [kereső]?k "értelmesen" fognak keresni, és például az aszparágusz szóra történő kereséskor a találatok között a csirág és a spárga kifejezések is megjelennek.
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta