Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(web widget)

 

A widget angol nyelvű szóösszevonás, tagjai: window (ablak) és gadget (kb. kütyü). Az egyes digitális felületeken (pl. programok, alkalmazások kezelőfelületein, website-ok felhasználói és adminisztrációs kezelőfelületein stb.) megjelenő kisebb, kompakt funkcionális elemek (pl. nyomógomb, checkbox, hírgyűjtő ablak stb.) gyűjtőneve.


 

A widget célja, hogy elérést biztosítson valamilyen webes szolgáltatáshoz, tartalomhoz. Mindezt úgy, hogy a widget használójának nem kell az adott webes forráshoz külön "elzarándokolnia", hiszen a szolgáltatás vagy tartalom az alkalmazáson keresztül kvázi "házhoz jön". A widgeteket éppen ezért saját desktopra szokták telepíteni, vagy személyre szabható kezdőoldalakon (pl. Netvibes.com) vagy egy megosztható webes felületen, közösségi oldalon (pl. Facebook) használják, de például az Opera böngészőben is így nevezik a beállítható kis alkalmazásokat.
 

A widgetekben lehet óra, időjárás-jelentés, lehet hírgyűjtő (rss) alkalmazás, játék, videó- vagy zenelejátszó vagy bármilyen egyéb szórakoztató - külső forrásból behúzott - tartalom.


 

A hirdetők a widgetek rohamos elterjedésével egyidejűleg észrevették a widgetekben rejlő reklámlehetőségeket, és azt az előnyt a hagyományos, push típusú reklámozással szemben, hogy itt az értékes vagy szórakoztató tartalomért, szolgáltatásért cserében, a fogyasztók maguk töltik le, vagy osztják meg egymással - az akár márkázott - alkalmazásokat.

Ennek a folyamatnak a jegyében vezette be például a Joost internetes televízió az első kereskedelmi widgetjét 2007. novemberében a Coca-Cola számára, Coke Bubbles néven.

Az első hazai hírgyűjtő widgetet a Neo Interactive készítette a Kreatív Online részére Kreatív.Reader néven 2006. végén.
 

2008. elején a FigyelőNet jelentkezett hasonló hírgyűjtő widgetekkel, illetve időjárás widgettel.


 


Kapcsolódó linkek:

A widgetek reklámcélú használatáról: http://www.rabbitblog.hu/2008/07/07/fogjatok-es-widgetek/
FigyelőNet widgetek: www.fn.hu/cimoldal/20080124/ingyenes_figyelonet_widgetek/

Médiainfo - "Kis ablakok" térnyerése a weben: www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=12036

 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta